Caderea parului la femei

Peste 25 de milioane de femei americane au probleme cu pierdea părului lor şi sufera de stresul emoţional care apare impreuna cu acest proces. Cele mai recente cercetări au arătat că hormonii par a fi principalul factor în această situatie stresanta. Din fericire, există soluţii atât în natură şi hrăna care sa regleze echilibrul hormonal şi acesta sa revenina la normal.
În timp ce chelia clasica a fost întotdeauna asociată cu barbatii ceea ce a devenit din ce în ce mai răspândit în prezent este "modelul feminin" de pierdere a parului. Femeile pierd parul rar si nu la extreme cum se intampla la bărbaţii, însă din experienţă se constanta o reducere semnificativă în diametrul firului de par la femei care conduce in ansamblu la subtierea parului. Acest model cel mai adesea se dezvoltă în jurul debutul menopauzei. Inainte de menopauza 13% din femei sufera de rarirea parului în comparaţie cu 37% care traiesc aceasta experienţă dupa intrarea la menopauza.
Femeile au un echilibru critic de 3 hormoni sexuali majori: progesteron, estrogen, si testosteron (androgeni). Atunci când la femei se opreste ovulatia la debutul menopauzei sunt fluxuatii de diferiţi hormoni. Pentru multe femei, acest proces poate deveni extrem. Cercetările au arătat că stilul de viaţă joacă un rol important în reglarea acestor hormoni şi efectele fluctuaţiilor hormonale sunt influentate de varsta.
Hormonul major implicat in pierderea parului este numit dihidrotestosteron (DHT), care este rezultatul de testosteron aflat în contact cu reductaza enzima 5-alfa, care se găseşte în pielea scalpului. Când DHT este prezent, acesta interacţionează cu foliculii de par receptorii membranei celulare şi întrerupe procesul de creştere a părului. Acest proces se numeste alopecia de androgeni si este cauzat de hormoni excesiv androgen cuplat cu un nivel ridicat de substanta oxidanta.
Mai mulţi cercetători au raportat o corelaţie între sebum excesiv si pierderea părului. Excesul de sebum care însoţeste adesea subtierea firului de par este atribuit unor condiţii inflamatorii în organism şi o extindere a glandei sebacee. Cercetatorii au concluzionat ca excesul în sebum este una din cauzele unui nivel ridicat de 5-alfa reductaza, care blocheaza porii şi creşte în continuare procese inflamatorii.
Mai mulţi factori sunt critici pentru reducerea condiţiilor inflamatorii la nivelul foliculului pilos. Primul pas este de a inhiba formarea excesivă de hormon androgen. Saw Palmetto este un foarte eficient anti-androgen care blochează membranele celulare de la absorbţia de niveluri ridicate de DHT. Acest lucru ajută la reglarea echilibrului hormonilor din organism. Alte substanţe nutritive care duc la inhibarea DHT se gasesc in extractul de ceai verde şi enzime sistemice.
Al doilea pas este de a spori rezervele intracelulare anti-oxidant, cu surse de glutation de creştere. Glutation de creşterea din cadrul celulei protejeaza pielea capului şi mitocondriile din folicul. Glutation redus creşte o molecula numita Kinaza C, care accelereaza pierderea de foliculi pilosi. Sursele majore anti-oxidant, care includ ridicarea nivelului de glutaniona se gasesc in N-Acetyle Cisteina, Inositol, Luteina, Quercetin, Resveratrol, seminte de struguri extract, si zeaxantina.
Citokinele servesc ca mesageri moleculare care reglementează diverse procese inflamatorii. Unul dintre citokine pro-inflamatorii special este TNF-a. Când TNF-a secretat în glanda sebacee este in exces in foliculii de par, aceasta provoacă inflamarea rapidă şi pierderea parului. Vitamina D şi concentatiile necorespunzătoare de Omega 06 si 03 în celulă poate duce la creşterea TNF-a şi crescuterea posibilitatii de aparitiei iritatiile in zona foliculilor. Anumite substanţe nutritive acţionează în mod specific asupra TNF, dintre care amintim Curcumina, Ginkgo Biloba Extract, Extract de urzica, Extract de ceai verde, ulei de peşte, ulei şi Limba mielului şi enzime sistemice.
Dacă aţi pierdut parul, ar trebui să înceapă imediat punerea în aplicare a unei diete bogate în anti-oxidanti, in completare exercitii fizice regulate şi trebuie să se menţină un nivel scăzut de stres. Utilizati doze mari de plante anti-inflamatorii, cum ar fi cele bazate pe turmeric, ghimbir, si papadie. Reduceti sau eliminati consumul de zahăr şi cereale. Încorporati grăsimi sănătoase din peste, carne de pasare sau carne de vita . Luaţi în considerare un supliment super-anti-oxidant, care conţine un set de multe elemente nutritive menţionate mai sus.